Dobozba zárt filmek - Gazdag Gyula - retrospektív

Válogatás Gazdag Gyula filmjeiből

A Cirko-Gejzír új, tavaszi retrospektív életműsorozatában ezúttal Gazdag Gyula életművét mutatjuk be.

"A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magával ragadják a nézőt.

Az elkészülésükkor dobozba zárt filmjeinek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte. Díjnyertes alkotásoknak köszönhetően került Gazdag Gyula a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is. Az alkotó jelenleg az Egyesült Államokban él, az elmúlt években a Nemzeti Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították. Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben, díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitges-ben.

Gazdag Gyula az University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. Gazdag Gyulát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak."

(NFI.HU/MOME)

A filmek előtt Víg Emőke tart bevezetőt, Gazdag Gyula pedig rövid, előre rögzített anyagban beszél a filmek születéséről.

Április 6: Bástyasétány hetvennégy (1974)

A vetítés előtt közönségtalálkozó a rendezővel

Április 9: Elveszett illúziók (1983)

Április 23.: Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969) + A válogatás (1973)

Április 30: Társasutazás (1984)

Május 7: A határozat (1973)

Május 14: A bankett (1979)

Május 21: A sípoló macskakő (1972)

Május 28: Hol volt, hol nem volt (1987)

Június 4: Túsztörténet (1989)

A vetítések minden alkalommal 18 órakor kezdődnek.