">

Ideje moziba menni fesztivál

Mozizz premier előtt május 27. és 30. között! | 2021
Végre ismét együtt, nagy vásznon nézhetünk filmeket! Ideje moziba menni!

A mozik újranyitásának örömére kilenc csodálatos, régóta várt filmet mutatunk be országszerte 2021. május 27. és 30. között. A filmeket hetekkel (bizonyos esetekben hónapokkal) a mozibemutató előtt, négy napon át láthatja a hazai közönség az Ideje moziba menni! fesztivál keretében. Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a SZUPERNÓVA, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató PERZSA NYELVLECKÉK és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – érzékenyen és abszurd humorral reagáló francia film, az ELŐZMÉNYEK TÖRLÉSE. Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a SOHA TÖBBÉ NEM FOG HAVAZNI a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó KEDVES ELVTÁRSAK! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a GERHARD RICHTER, A FESTŐ segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba. A ROSA ESKÜVŐJE című spanyol film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be napsugaras mediterrán hangulatban és temperamentummal.
Könnyedebb alkotások is várják majd a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket: a SZENVEDÉLYES SZOMSZÉDOK című spanyol kamaradarab, amelyben a zseniális Javier Cámara neurotikus, Woody Allen-i alakításán nevethetünk, valamint a MESE A BARÁTSÁGRÓL című francia film rivalizálásról, összetartozásról, emberi kapcsolatokról.