Az ügyfél

(Forushande / The Salesman, színes iráni-francia film, eredeti nyelven, magyar felirattal, 2016, 125 perc)

A korábban már egyszer Oscar-díjjal kitüntetett iráni rendező, Asghar Farhadi (Nader és Simin – Egy elválás története) legújabb, szintén Oscarral jutalmazott alkotásában ismét az emberi kapcsolatok mélyére ás.

Emad (Shahab Hosseini) és Rana (Taraneh Alidoosti) kénytelen kimenekülni, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. A házaspárnak egyik napról a másikra kell új lakhelyet találnia, így kapva-kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Az előző lakó azonban nem tűnt el nyomtalanul: az asszony nem hajlandó elvinni az otthagyott holmijait, ráadásul kiderül róla, prostituáltként a lakásban fogadta az ügyfeleit. Mintha a pár különös szerencsétlenségek sorozatát élné meg, amelyek egyik tetőpontjaként Ranát megtámadják zuhanyzás közben. A nő megússza apróbb külső sérülésekkel, ám az őt érő sokk, a költözéssel járó feszültség és az egyre meglepőbb események alaposan próbára teszik Emad és Rana egymás iránti érzéseit.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díjával távozó Az ügyfél aNader és Simin hagyományait folytatva, egyszerre lebilincselő és mélyen emberi dráma. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással – Farhadi rendezését a Variety kritikusa hitchcocki feszültségűnek nevezte, a Screen pedig Michael Haneke legelismertebb munkáihoz hasonlította.

Rendezte:
Asghar Farhadi
Szereplők:
Shahab Hosseini
Taraneh Alidoosti
Mojtaba Pirzadeh
Babak Karimi
Mina Sadati
Maral Baniadam
Mehdi Koushki
Farid Sajjadi Hosseini
Emad Emami
Sam Valipour
Forgatókönyv:
Asghar Farhadi
Operatőr:
Hossein Jafarian
Vágó:
Hayedeh Safiyari
Zene:
Hojjat Hassanpour, Sattar Oraki

Vetítés, jegyrendelés:

szerda, július 31. 20:45