Bánom is én, ha elítél az utókor

(Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari / I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians, román film, eredeti nyelven, magyar felirattal, 2018, 139 perc)

Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. A fiatal rendezőnő, Mariana mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából.

„Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést. A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani. Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre.

A film a 2018-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román fődíjas filmje lett. A Kristály Glóbuszt mellett Europa Cinema Label díjjal is jutalmazták. Románia a “Bánom is én, ha elítél az utókor”-t nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának versengésére.


Rendezte:
Radu Jude
Szereplők:
Ioana Iacob
Alex Bogdan
Alexandru Dabija
Ion Rizea
Claudia Ieremia
Catalin Anchidin
Ion Arcudeanu
Sabin Barac
Ilinca Belciu
Dana Bunescu
Forgatókönyv:
Radu Jude
Operatőr:
Marius Panduru
Vágó:
Catalin Cristutiu

Vetítés, jegyrendelés:

kedd, július 2. 20:30