Bereményi kalapja

(színes magyar dokumentumfilm magyar nyelven, 2022, 82 perc)

Bereményi kalapja c. kreatív portréfilm a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában - Legjobb egészestés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó - is Magyar Mozgókép Díjra jelölték. A Bereményi portréfilmet Veszprém után a mozikban 2022 szeptemberétől láthatja a közönség.

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A Bereményi kalapja portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig Bereményit az életén. Beszélgetőtársát Bereményi, mint fiatal rendező kollégát, és mint egykori gyerekszínészét - aki tíz évesen az Eldorádó c. filmjében épp a gyerek Gézát alakította - avatja be a titkaiba.

A film sok zenével, sok filmrészlettel és sok baráttal - Bagó Bertalan,Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk,Ónodi Eszter, Sőth Sándor, CanTogay - rajzolja meg Bereményi Géza portréját. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, melyekbenaz alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel.


Rendezte:
Papp Gábor Zsigmond
Szereplők:
Bereményi Géza
Cserhalmi György
Gödrös Frigyes
Jánossy Lajos
Keresztes Tamás
Söth Sándor
Can Togay
Tóth Barnabás
Ónodi Eszter
Forgatókönyv:
Csejdy András, Papp Gábor Zsigmond
Operatőr:
Lovasi Zoltán
Vágó:
Bartos Bence

Vetítés, jegyrendelés:

szombat, október 8. 16:15
vasárnap, október 9. 16:15
hétfő, október 10. 16:15
kedd, október 11. 16:15
szerda, október 12. 16:15