">

Fájdalom és dicsőség

(Dolor y Gloria, spanyol film, spanyol nyelven magyar felirattal, 2019, 113 perc)

A filmrendező Salvador Mallo (Antonio Banderas) élete alkonyán visszatekint a maga mögött hagyott időszakra. Gyermekkora a '60-as évekre esett, amikor családja egy jobb élet reményében Spanyolországba vándorolt, és Valencia tartományban, egy faluban telepedett le. Mallo itt tapasztalta meg először, mit is jelent a vágyakozás. A szerelem aztán a '80-as években, immár a pezsgő Madridban, felnőtt férfiként éri utol. A lángolást a szakítás elviselhetetlennek tűnő fájdalma követi - Mallo ekkor fedezi fel a mozi varázsát, és döbben rá, hogy az alkotói tevékenység vigaszt nyújt kínzó bánatára. Mára, cselekvésképtelen művészként csak az ürességet érzékeli, amelyben még a filmkészítés is lehetetlennek tűnik – akárcsak az, hogy elválassza a magánembert az alkotótól. A változás érdekében megpróbálja felidézni és megérteni múltját, mert biztosan érzi, hogy ebben rejlik a kulcs, amely kisiklott élete számára új utat nyit a megváltás felé.

Pedro Almodóvar megannyi fájdalom és dicsőség után karrierje egyfajta összegzéséhez érkezett. Erre utal, hogy legújabb filmjének főhőse egy filmrendező, aki visszatekint életére, hogy alkotásai és szerelmei kereszttüzében próbálja értelmezni a jelenkor válságát.

A spanyol kultrendező ehhez olyan világsztárokkal dolgozik ismét együtt, akik már első sikerei idején is mellette álltak: Antonio Banderas és Penelopé Cruz.

Rendezte:
Pedro Almodóvar
Szereplők:
Penélope Cruz,
Antonio Banderas,
Raúl Arévalo,
Cecilia Roth,
Asier Etxeandia
Forgatókönyv:
Pedro Almodóvar
Producer:
Agustín Almodóvar és Esther García
Operatőr:
José Luis Alcaine
Vágó:
Teresa Font
Zene:
Alberto Iglesias

Vetítés, jegyrendelés:

szombat, augusztus 24. 18:30
hétfő, augusztus 26. 18:30
kedd, augusztus 27. 18:30
szerda, augusztus 28. 18:30