Monos

(Monos, kolumbiai-argentin-holland-német-svéd-uruguayi film, spanyol nyelven, magyar felirattal, 2019, 102 perc)

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény – Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum – azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul, és nemcsak a feladat teljesítése, de az életük is veszélybe sodródik.

Alejandro Landes (Porfirio, Cocalero) harmadik nagyjátékfilmje a kolumbiai polgárháború borzalmait idézi meg a kamaszok szemszögéből. Az üdítő cameo alakításokat – mint Julianne Nicholsoné, vagy a Hannah Montanából ismert Moisés Ariasé -, a parádés operatőri munkát (Jasper Wolf), valamint az Oscar-jelölt zeneszerző, Mica Levi experimentális kompozícióit Landesnak sikerült úgy összegyúrnia, hogy ezzel a háborús film műfaji kereteit írta át.

A MONOS a Sundance Filmfesztiválon robbant be a zsűri különdíjával, majd sorban nyert azokon a fesztiválokon, ahol csak indították. (Kolozsvár, Odessa, Cartagena, Newport, Montclair). Az év végi toplisták egyik nagy esélyese.


Rendezte:
Alejandro Landes
Szereplők:
Sofia Buenaventura
Julián Giraldo
Karen Quintero
Laura Castrillón
Deiby Rueda
Paul Cubides
Sneider Castro
Moises Arias
Julianne Nicholson
Wilson Salazar
Forgatókönyv:
Alejandro Landes, Alexis Dos Santos
Operatőr:
Jasper Wolf
Vágó:
Ted Guard, Yorgos Mavropsaridis, Santiago Otheguy
Zene:
Mica Levi

Vetítés, jegyrendelés:

vasárnap, június 30. 20:00