Nincs gonosz

(Sheytan vojud nadarad / There Is No Evil, iráni–német–cseh film, eredeti (perzsa) nyelven, magyar felirattal , 2020, 152 perc)

Berlinale – Arany Medve!

Hesmat odaadó férj és gondos apa, aki soha nem beszél családjának a munkájáról. Puja tudja, hogy képtelen egy másik ember életének kioltására, mégis ezt várják tőle. Dzsavad még nem sejti, hogy nem a szerelme születésnapjára tervezett leánykérés lesz a nap legnagyobb meglepetése. Bahramot, aki orvos, de nem praktizálhat, meglátogatja az unokahúga: a férfi megpróbálja elmagyarázni neki, miért él mindentől távol, számkivetettként. Négy történet, mind ugyanannak a főtémának – erkölcsi tartás, az egyén szabadsága – a variációja. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán e négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette a filmben is szereplő lánya vette át az elismerést Berlinben.

2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

Díjak, jelölések:
Arany Medve-díj, Berlin (2020)
Rendezte:
Mohammad Raszulof
Szereplők:
Zsila Sahi
Baran Raszulof
Kaveh Ahangar
Forgatókönyv:
Mohammad Raszulof
Operatőr:
Askan Askani
Vágó:
Mejszam Muini, Mohammadreza Muini
Zene:
Amir Molookpur

Vetítés, jegyrendelés:

szerda, július 3. 18:15
csütörtök, augusztus 22. 18:00